ÇOCUK HAKLARI

ÇOCUK HAKLARI

28.12.2012 2681

Halil Atamavcı İlkokulu eğitim öğretim kadrosu  Atatürk ` ün "Karşında ders verdiğin öğrencileri, bugünkü yaşları ve seviyeleri ile görmeyeceksin. Onları geleceğin ünlü olacak büyük insanları ve başarılı sanatkarları olarak gör ve her birisine buna göre muamele et. Ben, öğretmenlerimden en çok hatırladığım ve derslerinden faydalandıklarım, bana büyük muamelesi yapanlardı."  Sözünü prensip edinmiş ve bu özdeyişinin tüm çalışanlarıyla  hayata  geçirilmesi ve kalıcı olması, sizlerin büyük gibi davranması ve haklarınıza sonuna kadar  sahip çıkmanıza bağlıdır.

Kendi haklarını koruyan kişiler başkalarının haklarına da aynı duyarlılığı göstereceklerdir.

Hukuk devleti olabilmenin yollarından birisi de bilinçli, haklarını bilen ve haklarını yasal sınırlar içinde koruyan eğitim sisteminin yetiştirdiği siz bilinçli gençlerin varlığı ile mümkün olacaktır.

Birleşmiş Milletler çocukların biyolojik, ruhsal ve sosyal açıdan haklarını koruma altına almaya yönelik çocuk hakları evrensel beyannamesini oluşturmuştur.

20 Kasım 1989 tarihli çocuk haklarına dair sözleşmede çocukların yaşatılmaları, geliştirilmeleri ve korunmaları bir bütün olarak ele alınmış daha önceki metinlerden farklı olarak bu sözleşme taraf devletler açısından " hukuken bağlayıcı " bir nitelik kazanmıştır.

Türkiye çocuk haklarına dair sözleşmeyi 1990 yılında cumhurbaşkanı düzeyinde imzalamış olup 1994 yılında T.B.M.M. tarafından onaylanarak yürürlüğe girmiştir.

Ülkemizin bu sözleşmeye önem verdiğinin en önemli göstergesi ise ilk imzalayan ülkeler içinde olması ve cumhurbaşkanı tarafından imzalanmasıdır.

Okulumuz bu konunun önemi doğrultusunda davranmakta ve bu konuda bir dizi çalışmalar yapmaktadır.

İŞTE BAZI HAKLARINIZ

18 yaşına kadar çocuk kalmak

Rengi, ırkı cinsiyeti ne olursa olsun herkesle eşit olmak

Fikirlerinizi rahatça söyleyebilmek

Çalıştırılmamak

Hayatına saygı gösterilmesi

İyi eğitim almak

Spor yapmak, oynamak Sanat ve kültürle zenginleşmek Sağlıklı bir yaşam ve hastalıklardan korunmaya

İlgili konularda görüşünün alınması

Beslenme bakım ve barınmak

Zararlı maddelere karşı korunma...(Çocuk Hakları Evresel Beyannamesi)